Smaragd-tó | Travel | 2020

 


────

Régóta el akartam már menni erre a helyre, bakancslistás volt. Ám a mai napig nem sikerült, aztán egy gyors döntés következtében meglátogattuk a helyett. Rengeteg ismerősöm járt már itt és szebbnél szebb képeket posztoltak a közösségi médiában, még a google képtárban is megtalálható millió megörökített dokumentum. 
Estefelé értünk a helyszínre így sajnos már nem láthattuk teljes színében a tót, hiszen a hegyek már kitakarták a napot és nem sütötte a szép zöld vizet. 
 Hozzá kell tennem még az elején, hogy kicsit rosszul érintett, hogy egy természeti csoda ami egy hatalmas "mezőn" található, nincs bekertelve, az egész ország a csodájára jár és nincs is mit "ellopni" miért kérnek belépőt ami azért nem éppen valami olcsó....ennyi erővel kérhetnének akár a Transzfogaras, Szent-Anna-tó,...helyeken is de nem kérnek!


 A Smaragd-tó az Alsórákosi-szorosban fekszik. Nevét a Sóskút-patakáról (egykor Rákos-patak) kapta. A település az egykor itt virágzó bazaltbányászat központja volt. 
 A tó magyar megnevezése a Fenyősi-tó, mely tényleg úgy csillog, mint a smaragd. A vulkáni kürtőből kitermelt láva helyén keletkezett. Nem messze tőle található a bazaltbánya is, melyet 1895-ben nyitottak meg. A bánya északi felében feltárt bazaltoszlopokat 1954-ben nyilvánították védetté. A látványos, függőlegesen megszilárdult öt- és hatszögletű lávaoszlopok 10-12 m magasak. 

Csodálatos élmény volt ott lenni, mindenképp ajánlom mindenkinek aki erre jár, hogy látogasson el erre a helyre. :)
















Találkozunk legközelebb!
Puszi:)
Zsuzsiii

You Might Also Like

0 Comments