20 éve halt meg a szívek hercegnője | 2017


──── 


20 éve, hogy meghalt a szívek hercegnője!

Egy hónappal a születésem után halt meg Diana hercegnő, aki  a későbbiekben belopta magát a szívembe. Mióta csak az eszem tudom imádom őt, mindazt amit tett és aki volt, sose értettem az összefüggést ezzel kapcsolatban, hogy hogyan is tudok egy olyan embert szeretni akit nem is ismertem, nem is tudtam semmit róla és még a születésem után meg is halt. De egyet tudtam valami vonzott hozzá, vonzott az, hogy többet tudjak róla és közel érezem magamhoz, olykor azt érzem mintha ismerném de mégsem.
Ez a bejegyzés azért jött létre, hogy a csodás Diana hercegnőre emlékezzünk meg együtt és megismerkedjetek az élettörténetével amelyet az "egész világ tudd", de vannak olyan foltok az életében amiket nem is tudnak egyesek. Igyekszek minél több érdekes információt bemutatni róla, és nem csak a halálát hanem a többi jót is az életében.



Diana Frances Spencer
1961 júluis 1 - 1997 augusztus 31


Sandringham, Norfolk grófság, Angliába született. Diana brit arisztokrácia tagjaként jött világra, apja Edward John Spencer ( Lord Althorp) és anya Burke Roche. A helyi Szent - Magdolna templomba keresztelte Percy Herbert, Norwich és Blackburn püspök, keresztszülei egyike volt John Floyd, a Christie's elnöke. Dianának 4 testvére volt  Sarah, Jane, John, Charles. Mivel szülei házasságtörés miatt elváltak, édesanya, Lady Diánával és annak öccsével egy londoni lakásba költözött Knightsbridge-ben, ahol Diana a helyi iskolába járt. A karácsonyt a Spencer gyerekek apjuknál töltötték, aki ezek után nem engedte őket vissza anyjukhoz. Lady Althorp pert indított gyermekei felügyeleti jogáért, azonban Lord Althorp társadalmi helyzete és Lady Althorp anyjának a leányára nézve hátrányos vallomása is hozzájárult a bíróság elutasító döntéséhez: Diána és öccse felügyeletét apjuk kapta meg. Apai nagyapjának, Albert Spencernek, Spencer hetedik grófjának halálakor (1975) Diána édesapja lett a következő Spencer gróf, ő pedig onnantól a Lady Diana Spencer nevet viselte.  Gyermekkori lakóhelyéről családja 16. századi ősi otthonába, Althorpba költözött. Egy évvel később Lord Spencer feleségül vette Raine-t, Dartmouth grófnőjét, Barbara Cartland romantikus regényírónő egyetlen leányát. Ebben az időben Diána beutazta az országot, és hol egyik, hol másik szülőjénél élt: vagy apjánál anorthamptonshire-i Spencer-kastélyban, vagy anyjánál, aki Északnyugat-Glasgowba (Skócia) költözött. Diána, testvéreihez hasonlóan, rossz viszonyban volt mostohaanyjával.

Királyi származása:

Diána anyai részről ír, skót, angol és amerikai ősökkel rendelkezik. Apai részről II. Károly leszármazottja négy törvénytelen fiún keresztül:
- Henry Fitzroy (1663–1690), Grafton hercege, Barbara Villiers (Cleveland hercegnője) fia.
- Charles Lennox (1672–1723), Richmond és Lennox hercege, Louise de Kérouaille (Portsmouth hercegnője) fia.
- Charles Beauclerk (1670–1726), St. Albans hercege, Nell Gwyn fia.
- James Crofts-Scott (1649–1685), Monmouth hercege, Lucy Walter fia, az 1685-ös jakabista felkelés vezére, trónkövetelő.

II. Jakab királyhoz is rokoni szálak fűzték, a király házasságon kívül született leányán, Henrietta FitzJamesen keresztül, akinek édesanyja Arabella Churchill  volt, John Churchillnek, Marlborough hercegének nővére.
Egyéb jelentős felmenői: I. Róbert skót királyStuart Mária, a skótok királynője; Mary Boleyn (Boleyn Anna királyné nővére); Lady Catherine Grey (Jane Grey királyné húga); Maria de Salinas (Lady Willoughby, Aragóniai Katalin királyné udvarhölgye); John Egerton (Bridgewater grófja); James Stanley (Derby grófja).

A Spencer család évszázadok óta közel áll a brit királyi családhoz, a 17. században uralkodói támogatásban részesültek. Diána anyai nagyanyja, Ruth Roche, Lady Fermoy sokáig volt Erzsébet anyakirályné udvarhölgye és barátnője.
Másodunokatestvérei között megtalálható Oliver Platt színész és Frances Work dédunokája is. Diána rokonságához tartozik egyik kedvenc színésznője, Audrey Hepburn , továbbá Humphrey Bogart , III. Rainier monacói herceg, Karolina monacói hercegnő, II. Albert monacói herceg és Stefánia monacói hercegnő is.

Tanulmányai: 

Diána első iskolája a Kings Lynn-i Silfield School volt, Norfolkban, majd a szintén norfolki Riddlesworth Hall, később pedig a sevenoaksi West Heath Girls' School növendéke volt. Gyenge tanulmányi eredményei voltak, alapszintű vizsgái a második nekifutásra sem sikerültek.
 1977-ben, 16 éves korában otthagyta a West Heatht, és rövid ideig az Alpin Videmanette Intézetbe járt, egy leányiskolába Rougemont-ban (Svájc).
Ebben az időben találkozott először későbbi férjével, aki akkoriban Diána testvérével, Lady Sarah-val randevúzott. Diána kiválóan úszott és ugrott, és balett-táncosnő szeretett volna lenni. Csak rövid ideig tanult balettezni, a maga 178 cm-ével túl magas volt ahhoz, hogy hivatásos táncos legyen.
Diána visszaköltözött Londonba, ahol előbb édesanyjának az év nagy részében üresen álló lakásában lakott, majd a 18. születésnapjára kapott új otthonában, a Kensington negyedben lévő Colehert Courtban élt három lakótársával 1981-ig. Eközben tanult a Cordon Bleu diplomáért, bár nem szeretett főzni. Madame Vacani tánciskolájában oktatóként dolgozott Kensingtonban, de egy síbaleset miatt három hónapra kiesett. Ezek után nővérénél és barátnőinél takarított, partikon volt hostess, illetve egy óvodában lett kisegítő.

Házassága 

Károly herceg szerelmi élete mindig is sajtótéma volt. A herceget rengeteg szép és előkelő nővel hozták kapcsolatba. Harmincas évei elején családja egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy házasodjon meg. Az 1707-es trónutódlási törvény kimondta, hogy katolikussal való házasság az öröklésből kizáró ok. A család csak olyan menyasszony-jelöltet támogatott, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt. Diána megfelelt ezeknek az elvárásoknak.

Eljegyzés és esküvő


Eljegyzésük 1981február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én. A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel.

Az esküvőt nagy várakozás előzte meg, hiszen 1947 óta ez volt az első trónörökösi házasságkötés. Mindenki azt találgatta, hogy vajon ki lesz az a dizájner, aki az esküvői ruhát megtervezi. Lady Di mindenki meglepetésére egy szinte ismeretlen tervezőpárost, David és Elizabeth Emanuel-t választotta, akik akkor nemcsak a tervezésben, hanem a való életben is egy párt alkottak. Miért pont őket?

A tervezés folyamata

Diana legelső hivatalos fotóján, egy masnis sifon blúzt viselt, amelyet Emanuelék terveztek. Érdekesség, hogy a fotót Lord Snowdon készítette, aki II. Erzsébet húgának, Margaretnek a férje volt. Annyira szerette ezt a darabot, hogy végül saját akaratából őket választotta, s nem valaki ismertebb tervezőt. Nem kis merészség volt a választás, hiszen a páros mindössze egy éve hagyta el az iskolapadot, amikor a felkérést megkapták. A terv igazi államtitok volt. David Emanuel csak évtizedekkel később mesélte el, hogy a valódi divatrajz csak addig létezett, amíg azt Dianának megmutatta.


„Annyira rettegtek ugyanis attól, hogy a szertartás előtt kitudódnak a részletek, hogy a tervező rögtön darabokra tépte a rajzot, miután Lady Di rábólintott. 


Ráadásul egy B tervvel is készültek. Megterveztek és megvarrtak egy komplett második menyasszonyi ruhát, ugyanabból az anyagból, mint az eredeti verzió, amit arra az esetre tartogattak, ha a szertartás előtt mégis valami úton-módon kiszivárogna bármi részlet a menyasszonyi kreációról. De milyen is volt ez a ruha? Sosem fogjuk megtudni. De végül nem kellett bevetni a B tervet. Diana az első három ruhapróbára teljesen egyedül érkezett, később is csak édesanyját vitte magával. A tervezők dolgát megnehezítette, hogy Diana bulímiás volt. A próbafolyamat alatt az induló 42-es méretről 38-asra fogyott vissza.



Ilyen volt Diana ruhája

Diana hercegnő esküvői ruhája igazi királylány viselet volt, amely méltó volt Nagy-Britannia leendő királynéjához: krémszínű selyemtaft, amely Suffolk megyében készült, széles puffos ujjak, fodrok, nagy szoknya, antik csipke, amely még I. Mária királynőé volt, flitterek, tízezer darab kézzel felvart valódi gyöngy.
a B tervet. Diana az első három ruhapróbára teljesen egyedül érkezett, később is csak édesanyját vitte magával. A tervezők dolgát megnehezítette, hogy Diana bulímiás volt. A próbafolyamat alatt az induló 42-es méretről 38-asra fogyott vissza.


„Diana nem viccelt, amikor kéréseit elmondta a tervezőknek. Az eddigi leghosszabb uszályt akarta, és persze meg is kapta. 



Hét és fél méternyi anyagot húzott maga után, valamint az uszály szélességét is a Szent Pál katedrális folyosójának szélességéhez igazították. Az igények persze méltók voltak ahhoz, amit egy történelmi esemény megkövetelt. Következő nap a sajtóban ezzel a felirattal jelent meg a képe: „Az uszály a Szent Pál katedrálisnál horgonyoz”. A grandiózus ruha persze malőröket is okozott. A hintóba szinte begyömöszölték Dianá-t, és amikor kiszált, a ruha gyűrött galacsinként állt össze. David Emanuel nem győzte kisimítani. Persze ez a kis közjáték, köszönhetően az operatőröknek, és a BBC profi csapatának, egyetlen adásba került felvételen sem látszik!

Az uszály beigazítása komoly munkát igényelt a hivatalos fotók elkészítésekor

Az esküvői ruha utóélete

1981-ben a ruha 6000 fontba került, ami körülbelül a háromszorosa volt egy akkoriban megszokott átlagos menyasszonyi ruha árának. Diana halála után a ruhát Vilmos és Harry hercegre hagyta, amelyet mindkettejük betöltött 30. éve után kaphattak meg. A kreáció azonban nem áll otthon a szekrényben, hanem állandóan úton van. A ‘Diana: A Celebration’ című kiállítás egyetlen állandó darabja.



Károly herceggel kötött házasságával egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. Életét csaknem állandóan a média érdeklődése követte. Diana számára mindig is fontos volt a család, két gyermekük született, 1982-ben Vilmos és 1984-ben Harry .




Problémák, különélés, válás

A 80-as évek végére Diána és Károly házassága megromlott. Ezt eleinte elhallgatták, de a média kiszimatolta és nyilvánosságra hozta problémáikat. A herceg és a hercegné állítólag barátaikon keresztül beszélt a sajtónak, mindketten egymást okolták a házasság tönkretételéért. Károly ismét viszonyt kezdett korábbi szeretőjével, Camilla Parker–Bowlesszal, míg Diána lovasoktatójával, James Hewitt-tal randevúzgatott. A hercegné e kapcsolatának tényét később megerősítette egy Martin Bashir által készített interjú során, Károly pedig már több mint egy évvel korábban beismerte viszonyát Jonathan Dimbleby televíziós műsorában. 1992december 9-én szétköltöztek. 1993december 3-án Diána bejelentette visszavonulását a nyilvánosságtól. 1995. november 20-án a hercegnő interjút adott otthonában a BBC-nek, ez később Panorama-interjú néven lett ismert. Ebben nyíltan beszélt magánéletéről és a királyi családdal való kapcsolatáról. 1996. augusztus 28-án hivatalosan kimondták a válást.

A hercegnőre a válás után is a királyi család tagjaként tekintettek, és úgy kezelték, igaz hivatalosan már el kellett hagyni a neve elől a "princess" titulust. (Hivatalos titulusai egyébként ezek voltak: 1981-ig Lady Diana Frances Spencer, 1981-1996-ig ő királyi fensége, a walesi hercegné, 1996-97 között már csak walesi hercegné.)

Jótékonykodása 

Bár Diana a stílusáról és a divatvilággal való szoros kapcsolatáról volt híres, a legtöbben karitatív személyisége miatt tisztelték és szerették meg, és ez valamint emberközelsége okozta azt a hihetetlen népszerűséget neki, ami a mai napig megmaradt. Házassága alatt a hercegnő több mint 100 jótékonysági szervezetet patronált, ugyanakkor rengeteget foglalkozott a nyilvánosság előtt fogyatékkal élőkkel, rászoruló gyerekekkel és AIDS-ben szenvedőkkel. 


1993-ban úgy döntött, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, legalább is jobban akart koncentrálni magánéletére és csökkenteni az őt körülvevő óriási médiafigyelmet. A szétköltözés után még feltűnt királyi eseményeken és megemlékezéseken, de a válás után feladta minden addigi titulusát.


Diana hercegnő Magyarországon 

Károly herceg és Diana hercegnő közösen egyszer látogatott el Magyarországra, 1990. májusában. A Hello! magazin egyik különszámában így írtak erről:  „A közös utazásaik közül Károly és Diana ezt élvezte a legjobban.” Majd a hercegnő 1992-ben egyedül.



Míg az angol trónörökös a politikai és a gazdasági élet vezetőivel találkozott, addig Diana többek között ellátogatott a Mafilm stúdiójába, ahol Makk Károly a Magyar rekviemetforgatta. „Egy börtönjelenetet vettünk fel, a színészek és az egész stáb ott tolongott egy szűk cellában. Aztán nyílt az ajtó, és amikor odanéztem, megdermedtem, ugyanis Lady Diana lépett be... Leült a sarokban, és csöndben figyelt bennünket. Megvárta a felvétel végét, majd üdvözölte a stábot" – mesélte Gazdag Tibor színész. 



1990-ben a királyi pár járt a Nemzeti Múzeumban, megnézték a Szent Koronát, vásárolgattak a Nagycsarnokban, elmentek a Vígszínházba a Renaissance Theatre Company vendégjátékára, és a Parlamentben vacsoráztak az ország vezetőivel.



Bugacra is ellátogattak, Diana azt a ruhát vette fel ekkor, ami 1987-ben volt rajta a királynő születésnapi parádéján. A lovasbemutatót után pedig férjével együtt megkóstolták a magyar pálinkákat.


A négynapos látogatás során a hercegnő a Vigadónál találkozott a fővárosiakkal, itt egy néptáncbemutatót is megtekintett. Majd felszállt a 2-es villamosra, és egészen a Szabadság-híd pesti hídfőjéig utazott vele.


A Közgazdaság-tudományi Egyetemen Károly herceg beszédet tartott a gazdasági és kulturális élet szereplőinek. A walesi herceg és hercegnő Marx Károly híres ülő szobra mellett foglalt helyet, az erről készült kép bejárta a világsajtót. Diana aztán átsétált a szomszédos Vásárcsarnokba, ahol megvette a „kötelező” fokhagymafüzért.


A trónörököspárt az 1990-es látogatáskor a három napja ideiglenes köztársasági elnöknek megválasztott Göncz Árpád fogadta a repülőtéren. Ahogyan több, a hercegnő életéről szóló könyv megjegyzi, Göncz elnézést kért, amiért nem ismeri jól a protokollt, és biztosan hibázni fog. „Az ön családja ezer éve csinálja ezt, én három napja” – mondta Károlynak.



Tiszteletükre díszvacsorát adtak az Országházban aznap este. Károly az autóból kiszállva elámult a csodálatos épület láttán és megkérdezte: „De szép épület, mire használták eddig?”


Diana 1992-ben hivatalosan a Brit Balett társulatot kísérte el hazánkba, mint a szervezet fővédnöke. Göncz Árpád társaságában egy Victor Edelstein ruhacsodában (melyet később 205 429 dollárért árvereztek el) nézte végig az előadást az Operában, fején a Spencer család diadémja csillogott, melyet az esküvőjén is viselt. Az előadás után a köztársasági elnök magánvacsorán látta vendégül a hercegnőt. Egy Diana életéről készült dokumentumfilmben így mesélt erről Göncz: „Az asztalnál levette a diadémot, mert nyomta hátul a fejét, én pedig megkérdeztem, megfoghatom-e. Igent mondott. Nagyon nehéz, feleltem, mire ő: ha maga azt tudná. Ma már értem, hogy nem a fejék valódi súlyára gondolt…” 



1992-ben a walesi hercegné megint ellátogatott a Pető Intézetbe, letérdelt a gyermekekhez, beszélgetett velük, majd a nagyatádi menekülttábort kereste fel, ahol ekkor a délszláv háború elől elmenekült több ezer, főleg horvát ember élt. Az a kép, melyen egy idős hölgy ágyán ül, az egyik legtöbbet közölt fotó a hercegnőről.



Halála 

Diána 1997augusztus 31-én veszítette életét egy közlekedési balesetben,Párizsban, az Alma-rakpart közúti aluljárójában, szeretőjével, az egyiptomiDodi al-Fayeddel és gépkocsijuk vezetőjével együtt. Az autót üldözőpaparazzók közül senkit sem vontak felelősségre. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Diánát a brit titkosszolgálat gyilkolta volna meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték. Sokan valószínűtlennek tartják, hogy a brit titkosszolgálat a britek közkedvelt jelképének életére tört volna. Mások szerint legitimációs kockázatot jelenthetett volna, ha a jövendő király anyja férjhez megy egy muzulmán férfihez, és esetleg gyermeket is szül neki. Diána szeretőjének apja, Mohamed al Fayed továbbra is kitart a politikai gyilkosság feltevése mellett, és mindent megtesz ennek bizonyítása érdekében.


Mi történt az utolsó 24 órában? 

A családtagok, barátok, köztük a hercegnő legfőbb bizalmasa, Rosa Monckton nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy Diana hercegnő soha nem volt szerelmes Dodi Al Fayedba, akivel azt a nyarat és azt a végzetes estét töltötte. Az volt a célja, hogy egykori kedvesét, Hasnath Khan pakisztáni szívspecialistát, aki ’97 nyarán szakított vele, félve a rá váró élettől, féltékennyé tegye és visszaszerezze. Ezért választotta a hercegnő Dodit, ezért flörtölt, csókolózott vele a kamerák előtt, nem gondolva arra, hogy megállíthatatlan lavinát indít el, hiszen mindenki kíváncsi volt az évtized viszonyára.


Augusztus 30-án reggel a hercegnő Dodi Al Fayed vendégeként Szardínián ébred fel a Jonikal nevű jachton. A személyzet azt jelentette, hogy reggel két lesifotós nagyon közel merészkedett a hajóhoz, de sikerült elkergetni őket. A hercegnőt ez már nemigen foglalkoztatta, gondolatai a fiai körül jártak, akikkel két nap múlva, szeptember elsején találkozott volna Londonban. Vilmos és Harry ez idő tájt Balmoralban, II. Erzsébet királynő skóciai kastélyában tartózkodtak apjukkal és a királyi család tagjaival. Az eredeti terv szerint az ősz első napján utazott volna hozzájuk a hercegnő Szardíniáról, de Dodi rábeszélte, hogy egy nappal korábban repüljenek a francia fővárosba, mert szeretne valamit megmutatni neki. Diana ráállt.



A Dodi apjának birtokában lévő Harrods áruház repülőgépével hagyták el a szigetet, és helyi idő szerint 15.20-kor landoltak a Le Bourget repülőtéren.
Itt egy autó várta őket, Dodi és Diana beszálltak, az anyósülésen pedig a hercegnő testőre, Trevor Rees-Jones foglalt helyet. Paparazzók követték őket Párizs előkelő negyedébe, a Bois de Boulogne-ban lévő Windsor-villába, Dodi ugyanis ezt a hatalmas házat akarta megmutatni a hercegnőnek. Ebben az épületben lakott a korábbi VIII. Edward angol király, aki hogy elvehesse a kétszeresen elvált amerikai Wallis Sipmpsont, lemondott a trónról II. Erzsébet apjának a javára. Edward és Wallis a II. világháborút követően vették a francia villát, a herceg itt hunyt el 1972-ben, Wallis pedig 1986-ban. Dodi milliárdos apja 1997 nyarán vette meg a házat a fiának és Dianának, a férfi emiatt vitte oda a hercegnőt.
Diana megnézte a villát, a kertet, ám hogy mi volt a véleménye róla, örök titok marad. Innen az autóval, amit egy biztonsági kocsi követett a volánnál Henri Paullal, a Párizs szívében lévő Vendôme térre mentek, a Ritzbe, ami szintén Dodi apának tulajdonában állt. Mivel a hotel előtt nagyjából 10 fotós várakozott, a sofőr nem állt meg, hanem a hátsó ajtóhoz hajtott, Diana és Dodi, nyomukban a testőrrel, Trevor Rees-Jonesszal és Henri Paul sofőrrel itt lépett be a hotelbe. A hercegnő felment a királyi lakosztályba, míg Dodi a szálló ékszerüzletét vette célba. Még tíz nappal korábban rendelt egy 130 ezer font értékű gyémántgyűrűt Albert Repossi ékszerésznél, melyet a hotelbe kéretett. Ezután csatlakozott Dianához.


A pár hét órakor kérette a kocsiját. Ezúttal egy bizonyos Philippe Dorneau vezette az autójukat, korábbi sofőrjük és a biztonsági autó sofőrje, Henri Paul munkaideje ugyanis lejárt. Míg a páros Dodi párizsi lakása felé száguldott, Henri Paul a Ritz bárjában rendelte az italokat magának, majd hazament. 19.15-kor érkeztek meg Dodi lakásába.

Hogy míg a lesifotósok a ház előtt várakoztak, Dodi megkérte-e a hercegnő kezét vagy sem, arról megoszlanak a vélemények.

A hercegnőnek ebben az időben Rosa Monckton volt a legjobb barátnője, ő azt mondta, ha Dianát valami öröm érte, azonnal felhívta őt. Augusztus 30-án azonban nem kereste, így szerinte, ha Dodi meg is kérte a kezét, kosarat kapott.

A hercegnő és lovagja ezután a Chez Benoit Rue Saint-Martin nevű bisztróba tértek be 21.30-körül Trevor Rees-Jones testőrrel együtt. Itt akartak vacsorázni, de a hely előtt, mint a dögkeselyűk nyüzsögtek a fotósok, és bent is minden szem rájuk szegeződött. Mindez túl sok volt neki, visszahajtattak a Ritzbe. Ekkorra Párizs valamennyi fotósa tudta, hogy a kilencvenes évek legnagyobb szerelmi történetének két főszereplője a francia fővárosban időzik, és annyian várakoztak a Ritz előtt, hogy megint csak a hátsó ajtón léptek be a hotelbe. Ezután a szálloda híres éttermébe, a L'Esparonba mentek, ahol tenger gyümölcseit rendeltek, majd a hercegnő a királyi lakosztályból felhívta a fiait. Ez lett az utolsó beszélgetésük…

Az este folyamán Dianának jelentették, hogy a Ritz előtt összegyűlt fotósok és bámészkodók  igen zavarják a hotel vendégeit, ezért úgy döntöttek, hogy Dodi lakásában töltik az éjszakát. A szálloda előtt egy Mercedes és egy Range Rover várta őket. Ám ezt csak megtévesztésnek rendelte oda Dodi. A férfi terve az volt, hogy a két várakozó autó eltereli a lesifotósok figyelmét, ők pedig a hátsó ajtón távoznak. Ezért felhívta Henri Pault, hogy egy harmadik autóval várjon rájuk hátul.

Dodinak valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy a sofőr addigra már több deci alkoholt elfogyasztott, vagy ha Henri mondta is neki, nem foglalkozott vele, annyira megbízott benne. A csel azonban nem jött be, így amikor augusztus 31-én 0.20-kor elhagyták a Ritzt, a fotósok is motorra pattantak és követték a Mercedes S280-as típusú autót, mely majd 200-zal repesztett a Szajna jobb oldalán nyugat felé.

Ketten voltak életben az ütközés után

Diana a VIP helyen ült, a járda felőli oldalon, és a közben róla készült képeken jól látszik, hogy nem volt bekötve a biztonsági öve. Mint később kiderült, sem Dodi, sem Henri Paul nem használta az övet, csak Diana testőre, Trevor Rees-Jones. A kocsi beszáguldott a Place de l'Alma alagútba, s nekivágódott a négysávos utat elválasztó pillérek közül a 13. pillérbe.Henri Paul és Dodi Al Fayed azonnal szörnyethaltak, Diana viszont még élt, csakúgy, mint testőre, akinek az életét megmentette a biztonsági öv. Az alagútba közvetlen ezután behajtott egy taxi, benne Jack és Robin Firestone amerikai turistákkal és 12 éves fiúkkal.



Ők később azt vallották, hogy úgy 15 fotós fényképezte a roncsokat, a halottakat és az életéért küzdő walesi hercegnőt.

Ezt követően ért az alagútba egy véletlen arra járó orvos, dr. Frederic Malliez, aki elsősegélyt akart nyújtani, de a fotósok nem hagyták és félrelökték. Nem értette, mi történik, mert nem ismerte fel Dianát, hogyan is ismerhette volna fel, olyan borzalmas állapotban volt. Nagy nehezen mégis odajutott hozzá, és neki köszönhetően még életben volt, amikor megérkeztek a mentők, akiket nem a fotósok, hanem Malliez doktor hívott ki.
Stabilizálták a hercegnő és a testőre állapotát, majd hajnali kettőkor a Pitie Salpêtrière Kórházba vitték. Az orvosok további két órán át küzdöttek az életéért, külső és belső szívmasszázst is alkalmaztak, de nem tudták megmenteni.

Temetése

 A Buckingham palota és Diana lakhelye, a közeli Kensington palota előtti tereket a nép virágszőnyeggel borította az őszinte gyász jeleként. Tony Blair akkori miniszterelnök emlékező beszédében a Nép hercegnőjének nevezte Dianát.



A hercegnő temetésére egy héttel később, szeptember 6-án, szombaton került sor.

A 36 éves korában tragikusan elhunyt hercegnő koporsóját milliós tömeg kísérte könnyezve és néma csöndben a Kensington-palotától egy több kilométeres gyászmenetben egészen a Westminster-apátságig, ahol a búcsúceremóniát tartották a családtagok, a brit királyi udvar képviselői, valamint politikusok részvételével.



 Dianától mindkét nővére és öccse, Lord Charles Spencer is beszédben búcsúzott el, Elton John pedig elénekelte az eredetileg Marilyn Monroe halálára írt Candle In the Wind dalának átiratát.


Később, már a nyilvánosság kizárásával történt a temetés: 
A családi birtokukon, a Londontól 122 kilométerre északra elhelyezkedő Althorpban. A hercegnőt a birtokon található kis tó közepén lévő szigetre temették el. A tavon négy fekete hattyú úszik, ők őrzik Diana álmát. Évente egyszer, augusztusban látogatókat is beengednek a birtokra, akik a tó partjáról megtekinthetik a síremléket, de a szigetre, a sír közelébe csak nagyon kevesen mehetnek.




Érdekességek 

■ 2001-ben London belvárosában átadtak egy 11 km hosszú emléksétányt, mely a hercegnő életének fontos pontjait érinti. A The Diana Princess Of Wales Memorial Walkegy szakaszán a diákcsoportokat jómagam is mindig végigkalauzolom. 90 darab ilyen emléktáblát helyeztek el az út mentén. Elgondolkodtató érdekesség, hogy miközben Gordon Brown akkori miniszterelnök aktívan támogatta a sétány kialakítását, a királyi család egyetlen tagja sem ment el a megnyitóra. Három évvel később, 2004-ben viszont személyesen a királynő adta át a Hyde Parkban kialakított Diana Emlékszökőkutat.



Diana hercegnő a legnagyobb példakép 

Talán soha senkit nem övezett és övez akkora tisztelet és szeretet, mintDiana hercegnőtMegmentheti a fél világot Angelina Jolie, és élhet makulátlan életet Katalin hercegné, Lady D-hez hasonló hatást soha nem fognak kiváltani.

A walesi hercegnő halála után csaknem két évtizeddel is a legnagyobb példaképnek számít. Ami nem is csoda, hiszen olyan kiemelkedő személyiség volt, amilyenből valószínűleg soha nem lesz még egy. Ezért is rettentő fájó, hogy 56. születésnapja alkalmából már nem köszöntheti személyesen a világ.

Ő volt a nagybetűs Anya

Világéletében szembement a palota által ráerőltetett szokásokkal, és úgy nevelte Vilmost és Harry-t, ahogy ő helyesnek látta. Nem akarta, hogy a fiaiból elkényeztetett kékvérű ficsúrok legyenek, akik mit sem törődnek a világgal. Olyan értékeket adott át nekik, amik mentén minden jó embernek élnie kéne.



Mindenkin segíteni akart

A gyerekei mellett a jótékonykodás volt a legfontosabb számára. Milliók köszönhetik neki, hogy jobbak lettek az életkörülményeik, az egészségük, vagy csak a kedvük néhány percre, amikor a hercegnő rájuk mosolygott.


Tökéletes stílusikon

Akárhol is jelent meg, mindig jó volt ránézni. Az öltözéke mindig makulátlan volt, és a stílusa a mai napig meghatározó. Elég csak a menyére gondolni, aki rendszeresen másolja Diana öltözködését.

Bátrabb volt mindenkinél

Sok nő nem mer kilépni egy számára szenvedéssel teli kapcsolatból. De Diana nem akart lelkileg megnyomorodni, és inkább elhagyta férjét. Amihez még az átlagosnál is nagyobb bátorság kellett, hiszen a brit trónörököstől kellett elválnia. Majd volt ereje új életet kezdeni, és újra megtalálni a szerelmet.

Uralta a médiát

Ő volt mindenidők legtöbbet fotózott embere. Ezért pedig rengeteg tett is. Ugyanis felismerte, hogy az állandóan a nyomában lévő fotósokat és újságírókat a saját javára fordíthatja. Úgy irányította a médiát, ahogyan csak akarta, és így mindig kellő visszhangot kaptak azon nemes ügyek, amik mellé odaállt. Arról nem is beszélve, hogy a saját imázsát is az önmaga által generált sajtómegjelenésekkel erősítette meg.


■Bevallotta ő ölte meg Diana hercegnőt 

Egy haldokló brit MI5 ügynök tett vallomást a halálos ágyán, amikor már csak pár hete volt hátra. Bevallotta az ő feladata volt megölni Diana hercegnőt. 

A 80 éves John Hopkins nyugdíjas MI5 operatív ügynök volt, aki bérgyilkosként dolgozott a brit kormánynak és azt állítja, hogy 1973 és 1999 között 23 merényletet hajtott végre. Ezek olyan esetek voltak, amik úgymond a nemzetbiztonságra való fenyegetést kellett elhárítani valaki megölésével. 

Eredetileg gépészmérnök volt és lőszer szakértő. Később kiképzést kapott mérgek és más, nem hagyományos eszközökkel és módszerekkel való gyilkolásra. Egy hét főből álló "bérgyilkos sejt" részeként dolgozott, akikkel főleg politikusokat, újságírókat, aktivistákat és szakszervezeti vezetőket tettek el láb alól. 

Mr. Hopkins az állítja, hogy Diana hercegnő volt az egyetlen nő, akit valaha is megölt, hozzátéve hogy : 

"Ő volt az egyetlen célpont, amihez a parancs közvetlenül a királyi családtól jött." 

"A királyi családnak bizonyítéka volt arra, hogy azt tervezi elválik Charlestől. A gyilkosság oka az volt, hogy túl sok királyi-családi titkot tudott és mivel nagy ellenszenv volt benne a család iránt, attól féltek, a válás után kiteregeti őket a nyilvánosságnak." 

" A főnököm azt mondta, hogy neki meg kell halnia és a megrendelést közvetlenül Philip hercegtől érkezett. Ő adta utasításba azt is, hogy úgy tűnjön, mintha baleset történt volna." 

"Soha nem öltem meg több nőt, még kevésbé egy hercegnőt, de engedelmeskedtem a megrendelésnek a Királynő és az Országunk érdekében." 

Azt állítja, hogy a művelet, a Buckingham- palota közvetlen és szigorú ellenőrzése alatt futott, szoros együttműködésben a mainstream médiával. 

Ebben az összeesküvésben érintett minden fél között magas szintű összejátszás és profi együttműködés történt. 

"... mindenki ugyanazon az oldalon volt. Ez egy jól működő rendszer volt. Az újságírók mindent pontosan megkaptak a főszerkesztőktől utasításban."

"Az igazság az, hogy nincs szabad sajtó Nagy- Britanniában." 

Elmondta még: 

"MI5 ügynökök a koronára tesznek hűségesküt így nem lehetnek pártatlanok, amikor a királyi családról van szó. " 


■ Életben van Diana hercegnő?

Bejárta az internetet a fotó, amelyen állítólag Diana hercegnő szerepel évekkel a halála után egy tolószékben. Később Vilmos és Katalin esküvőjén is látni vélték. Vannak akik azt állítják, hogy nem halt meg azon a végzetes estén, csak megrendezte saját halálát.

Diana halált nehéz elfogadni, ez a tény pedig melegágya az olyan pletykáknak, amelyek tehetséges és szimpatikus elhunyt hírességekről szólnak, és azt feltételezik, hogy még mindig életben vannak. Rengeteg elmélet terjed az interneten például Diana hercegnőről.

Ráadásul az sem elhanyagolható tény, hogy néhány kétes eredetű, de mégis cáfolhatatlan bizonyíték utal arra, hogy nem minden úgy történt, ahogy a közvélemény tudja.

Vilmos és Katalin esküvőjén is látni vélték. (jobb oldali női alak)

De mi van akkor, ha a walesi hercegnő valóra váltotta a saját álmát, és örökre eltűnt a kíváncsi szemek elől húsz évvel ezelőtt?!

Ezt a kérdést feszegeti Monica Ali  könyvében, amely nem kevesebbet állít, minthogy könnyen elképzelhető, Diana annak idején megrendezte a halálát, hogy végre a saját életét élhesse. Noha a szerző semmilyen bizonyítékkal nem támasztja alá feltevését, csupán eljátszik a gondolattal, könyve mégis felkavarta a briteket.
Diana borzasztóan boldogtalan volt, és szenvedett attól, hogy minden lépését követik. Olyan volt, akár egy űzött vad. Csak kevesen tudják, de gyakran fekete parókában, álruhában, nagy szemüvegben rótta London utcáit, és gyermeki örömmel töltötte el, hogy senki sem ismeri fel, nem csámcsog azon, hogy éppen mit csinál, hogyan néz ki, hanem egyszerűen önmaga lehetett. Egy hétköznapi, kedves asszony. Mosolyogva evett egy sült krumplit, újságot olvasott, sétálgatott.

Egy állítólagos kép Diana hercegnőről, ahogy egy tolószékben ül a baleset után nemsokkal.



Végre élt. Miért lenne elképzelhetetlen, hogy annyira áhította a szabadságot, a boldog, kiegyensúlyozott, hétköznapi életet, hogy kapóra jött neki az autóbaleset, amibe mégsem halt meg?! Mi van akkor, ha megmentették az életét, de ő titkokban eltűnt Amerikában? Diana nagyon szenvedett, és úgy döntött, eljött a menekülés ideje, a nagy lehetőség, hogy a világ szemében halott legyen, s ő végre elkezdjen élni – mondta a könyv szerzője, aki szerint Diana tervezte, hogy új életet kezd Amerikában, hiszen mindig is a tengerentúlra vágyott.

Az ő szemében Amerika a szabadság földje volt. Imádott Amerikában lenni. Ha megrendezte a halálát, akkor biztosan egy amerikai kisvárosban kezdett új életet. S most boldogan, szabadon olvasgatja az újságokat, amikben fia, Vilmos hercegről írnak. A gyerekei nem tudnak arról, hogy él, s ők az egyetlenek, akik hiányoznak régi, gyűlölt életéből.
Sötét titkok

Egyesek szerint a hercegnő a baleset idején terhes volt szeretőjétől, az egyiptomi Dodi al-Fayadtól, és a királyi családnak is köze volt a halálához, pontosabban eltűnéséhez. Később pedig úgy újabb bizonyíték került elő, ami alátámasztja ezt.

A Globe magazin ugyanis címlapon hozta a hírt, hogy megszerezték Diana eddig titkosított boncolási leleteit, amiből egyértelmű, hogy babát várt, amikor a tragédia megtörtént. És ez még nem minden! A magazinban egy eddig soha nem látott fotó is megjelent, amin elvileg az látszik, hogy a hercegnő nem halt meg rögtön a baleset során.

Vagyis ez azt támaszthatja alá, hogy valóban túlélte a balesetet, és később, a kórházba szállítást követően sem halt bele a sérüléseibe, mi több, felépült, majd eltűnt a világ elől.
Hogy azóta hol lehet, mit csinálhat, azt nem tudni. Ha valóban várandós volt, akkor már minden bizonnyal fia is megszületett, aki titkokban van, és nem fedte fel még személyazonosságát.


■ Diana: A Celebration kiállítás 

Diana: a celebration kiállítás, amely a tragikusan elhunyt walesi hercegnő életét és munkásságát mutatja be.
A kiállítás anyagát Diana családja, a Spencer család állította össze és indította világkörüli útra, így állítva emléket a 20.sz. egyik legjelentősebb női alakjának. A család a kiállításból befolyt bevételből, a Diana örökének emléket állító alapítvány munkáját támogatja. A kiállítás londoni bemutatója után Ausztráliában és az Egyesült Államokban turnézott. Londonban 800.000, Ausztráliában és az USA-ban pedig több mint 1.000.000 látogatója volt.
A kontinensen elsőként Magyarországon volt látható 2009 január 31-től majus 3-ig.



Diana: a celebration - Diana walesi hercegnő életének krónikáját 150 káprázatos tárgyon keresztül tárja elénk. Az érdeklődő részese lehet egy időutazásnak, láthatja életének legfontosabb állomásait. Megjelenik a gyermek,- aztán az iskoláskor. Feltűnik, mint félénk óvónő, aki rabul ejtette a herceg és egy ország szívét, mint fiatal és elbűvölő menyasszony, odaadó anya, testvér, és mint fáradhatatlan jótékonysági élharcos. Diana volt a világ egyik legtöbbet fényképezett híressége, 1981-es királyi esküvőjét több mint egy milliárd televíziónéző kísérte végig. A bája, szépsége és közvetlensége világszerte megérintette az embereket rövid és mozgalmas élete során.

A kiállításon látható többek között gyönyörű uszályos esküvői ruhája, 28 - híres divattervezők által készített - ruhaköltemény, családi ékszerek, bútorok, számos személyes emlék, és ritka házi videofelvételek, fényképek. Csak néhány különlegesség: 2 gyémánt fejdísz, az eredeti szövege Spencer gróf megható megemlékezésének testvéréről, amely a Westminster-apátságban hangzott el a temetésen, a kottája és dalszövege Elton John/Bernie Taupin szerzeményének, amely a „Candle in the wind" átdolgozása.
kísérte végig. A bája, szépsége és közvetlensége világszerte megérintette az embereket rövid és mozgalmas élete során.


■ Diana utolsó szavai 

" Uramisten,  mi történt ?" 

Ezek voltak a pontosan húsz évvel ezelőtt meghalt Diana utolsó szavai a párizsi alagútban történt balesete után – mondta el a Sun című brit bulvárlapnak a balesethez kivonult tűzoltók egyike, aki most először nyilatkozott a sajtónak. Xavier Gourmelon a lapnak elmondta: teljesen biztos volt benne, hogy a hercegnő túl fogja élni a baleset.
Diana még eszméleténél volt, amikor Gourmelon a kollégáival együtt kiérkezett a baleset helyszínére. A hercegnére az autó hátsó ülésénél, a padlón találtak rá. A tűzoltó elmondása szerint első ránézésre nem tűnt úgy, hogy súlyos sérüléseket szenvedett volna. „Látni lehetett, hogy a jobb válla kicsit megsérült, de azt leszámítva nem volt semmi súlyos. Egyáltalán nem volt vér” – mondta el a tűzoltó a Sunnak.
Diana ekkor kérdezte tőle, hogy „uramisten, mi történt”. Majd rögtön azután, hogy kiemelték a roncsok közül, a hercegné légzése leállt. „Láttam, hogy szívrohamot kapott” – mondta el Gourmelon, akinek szívmasszázzsal sikerült visszahoznia Dianát az életbe. „Őszintén szólva, azt hittem, hogy életben fog maradni” – jelentette ki a tűzoltó, aki hozzátette: amikor berakták a mentőautóba, a hercegné még életben volt.

■ Dokumentum film 

A dokumentumfilm már bemutatása előtt nagy vihart kavart.

Diana hercegnő magánéletének legintimebb részletei kerültek nyilvánosságra. A walesi hercegnő halálának közelgő huszadik évfordulója alkalmából vasárnap este a Channel 4 brit televízió – sokak felháborodása ellenére – leadta azt a dokumentumfilmet, amelyben eddig soha nem látott videofelvételek is szerepeltek.
A dokumentumfilmhez felhasznált felvételek azután készültek, hogy Károly brit trónörökös és Diana bejelentették különválásukat. Magánéleti gondjai mélypontján a walesi hercegnő titokban beszédtanárt fogadott, hogy segítse őt a felkészülésben az aktívabb közéleti szereplésre. Peter Settelen színész ennek keretében vette videóra az üléseket.

Diana saját és a királyi család legbensőbb dolgairól is beszélt – szégyenlős, halk szavú, beszéde néhol nehezen érthető, sokszor inkább arckifejezése a meghatározó. Gyerekkoráról azt mondta, mindig úgy érezte, más mint a többiek. “Lázadó” lélek volt, nem érdekelte a tanulás. Élete legboldogabb időszakának azt nevezte, amikor barátnőivel lakott együtt Londonban.
Kapcsolata kezdetéről Károllyal sem őrzött kellemes emlékeket, tolakodónak érezte a trónörökös közeledését. Eljegyzésük bejelentésekor egy riporter azt kérdezte, szerelmesek-e egymásba, mire Diana rávágta, természetesen, Károly viszont kitérő választ adva azt mondta:
„bármit is jelentsen a szerelem.”

A most bemutatott felvételek szerint az ifjú menyasszonyt letaglózták jegyese szavai, a kérdést pedig végtelenül ostobának találta. A júliusi esküvő előtt mindössze tizenháromszor találkoztak.
„Kétségbeesetten akartam, hogy működjön, kétségbeesetten szerettem a férjemet. Nehéz feladat walesi hercegnek lenni, még nehezebb királynak.” – mondta saját és férje sorsáról.
Házasságuk rövid idő alatt megromlott, Károly és Camilla Parker-Bowles – a trónörökös jelenlegi felesége, Kamilla cornwalli hercegnő – állítólagos viszonyát nyílt titokként kezelték az udvarban. Diana úgy érezte, nem elég jó. Maga ellen fordult, bulimiás lett.

„A családban mindenki tudott a bulimiámról” – mesélte a beszédtanárának, megjegyezve, hogy alkoholba nem fojthatta bánatát, mert az túl nyilvánvaló lett volna, és az anorexiával is ugyanez volt a helyzet. “Valami diszkrétebbet” akart, így kezdte el hánytatni magát.

Második gyermeke, Harry herceg születése után beleszeretett a királyi testőrség egyik tagjába. Mint fogalmazott, Barry Mannakee volt az, aki segített neki talpon maradni.

„Ő volt a legnagyobb szerelmem” – vallott a kapcsolatról. A férfit azonnal elbocsátották Diana mellől, s alig három hétre rá balesetben meghalt. A hercegnő mindig is gyanúsnak találta szerelme halálának körülményeit.
Házasságuk Károllyal végleg zátonyra futott, a trónörökös azt mondta neki, nem akar ő lenni az egyetlen walesi herceg a brit történelemben, aki nem tart szeretőt. Fülöp herceg, Károly apja, az uralkodó férje Diana szerint azt mondta fiának, ha nem működik a frigy, visszamehet Camillához.

A hercegnő megosztotta aggodalmait II. Erzsébet. 


„Nem tudom, mit tegyek, mondtam neki. Nem tudom mit tegyél, válaszolta ő, hozzátéve, hogy Károly reménytelen” – mondta Diana a felvételeken, amelyeken beszélt házaséletükről is. “Háromhetente egyszer” – osztotta meg, hozzátéve, hogy aztán Harry születése után 1-2 évvel teljesen kihűlt a viszonyuk.
„Tudtam, hogy a saját utamat kell járnom” – mondta házasságuk végéről és arról, hogy új szerepre készült a közéletben: még erősebben akarta képviselni azokat, akiket a társadalom kitaszított magából, magánéletével kapcsolatban pedig azt akarta, hogy az ő olvasata is napvilágot lásson.
A dokumentumfilm nem fest hízelgő képet Károlyról, de szinte kizárt, hogy a trónörökös megszólaljon az ügyben. A herceg a nyilvánosság előtt sosem beszél első feleségéről, ritka kivétel volt, amikor Dél-Afrikában járva Nelson Mandelának méltatta Dianának az AIDS-betegekért, valamint a szegénység és a taposóaknák ellen végzett munkáját, és azt mondta, hogy az asszony halála “tragikus és idő előtti” volt.
Mint arra sokan felhívták a figyelmet, a felvételeket nem a nyilvánosságnak szánták, így szerintük nem volt etikus, hogy a Channel 4 felhasználta őket. Diana kendőzetlenül beszél rajtuk, nem úgy, mint a BBC Panorama című műsorának 1995-ben adott híres-hírhedt interjúban, amelyben előzetesen egyeztetett kérdésekre válaszolt.

Diana fivére, Spencer gróf a néhai hercegnő két fiának lelki nyugalmát szem előtt tartva arra kérte a közszolgálati adót, ne vetítse le az alkotást. Régi barátainak egy része is azon a véleményen volt, hogy a videofelvételeken elhangzottak nem tartoznak a nyilvánosságra. Más bizalmasai azonban megszólalnak a filmben.


Ez lett volna a szívek hercegnőjének története!


                                                                             


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzésem is,remélem tetszett.
Máskor is várlak vissza.
Illetve minden kommentett szívesen várok. 


                                  Képek forrása: Google képtár

                                   Cikkek forrása: 24.hu, nlcafe.hu, alvilagtitkai.hu,
                                             vilaglato.info, ripost.hu,
                                                     Wikipédia, vikivilaga.blog.hu,
                                                           Secret Stories - Parádi Gabriella
                                                         femina.hu, olvass-erdekessegeket.blog.hu
             
     
Zsuzsiii

You Might Also Like

1 Comments

  1. A baleset utáni képeken látható nő nem Diana hercegnő. Hasonlít, de nem ő az.

    VálaszTörlés